הריון של ארנבת
מזל טוב! – הארנבת שלכם בהיריון ואתם מצפים לנכדים! כנראה שזה המצב אם בבית שלכם חיים יחד ארנב וארנבת שלא עברו עיקור וסירוס. אם זה המצב, חשוב מאוד שתכירו את הסימנים להיריון של ארנבת ושתדעו בדיוק מה לעשות אם זה קורה.
והאמת, שאם לא תכננתם את זה, חשוב שתדעו גם איך להימנע מזה בפעם הבאה… הייתם בטוחים שאתם מגדלים שני ארנבים מאותו מין? הפתעה! אל תרגישו סתומים… זה קורה לא מעט. היופי הוא שמטעויות אפשר ללמוד ועל כן נוצר המדריך הזה שיעניק לכם את כל המידע לו תזדקקו בכל הנוגע לארנבת בהיריון.
תקופת ההריון והלידה היא תקופה מרגשת עבורנו בעלי הארנבים, אבל יחד איתה נתמודד עם מספר אתגרים. במאמר זה, נחקור את כל מה שכדאי לדעת על הריון הארנבת, החל מסימני ההריון ועד לאיך לטפל באמא ארנבת.
לכן, להשאיר זכר ונקבה ביחד, כששניהם לא עברו סירוס או/ו עיקור תביא להריון מובטח. איך מזהים היריון של ארנבת ואיך הוא נוצר (רמז: בשניות!), מה צריך לעשות כשמגלים שהארנבת בהיריון, איך אפשר להימנע מהיריון ושאלת מיליון הדולר: מה לעשות עם הגורים? כל זאת ועוד, במאמר זה.
האביב מתעורר – עונת הבייבי בום של הארנבים
כמו בעלי חיים רבים, ארנבים אוהבים להתרבות באביב, כשהשמש זורחת יותר זמן וקצת יותר חמים. אצל ארנבות נקבות, ימי הייחום מתאפיינים במין מחול חיזור – הן מרימות את הישבן כלפי מעלה ומסמנות לזכרים שהגיע העת להוליד צאצאים.
אם בשלב זה יש במרחב המחיה של הארנבים יותר מזכר אחת לא מסורס – יש לחשוש משישו ושימחו שלם, הרבה אגרסיות ותוקפנות במירוץ אחר תשומת ליבה של הארנבת. אם הארנבים שלכם בני בערך 3 וחצי חודשים, זה בדיוק הזמן בו כדאי להתחיל לשים לב להתנהגות שלהם.
אם אתם מזהים שהאווירה מתחממת ונהיית אלימה, סיכוי סביר שהארנבים שלכם הגיעו לבגרות מינית. המשמעות של זה היא פחות טריקת דלתות ויותר המלטות בלתי צפויות. על כן, כדאי להיות מודעים לכך מראש.
מה אורכו של היריון של ארנבת?
ארנבת נמצאת בהיריון כ-30 ימים – חודש מהיום בו חלה הרבייה. אם חלפו 30 ימים אחרי הרבייה ועוד לא קרתה המלטה, חשוב להביא את הארנבת לבדיקה אצל הוטרינר. הוטרינר יחליט אם יש לזרז את ההמלטה או שמדובר בהיריון תקין ושיש להמתין בסבלנות. היריון שנמשך זמן ארוך מדי מעלה את הסיכון להמלטה שקטה (כלומר, שהגורים לא ייוולדו בחיים).
כעת, שימו לב לפרט המידע הבא: ביכולה של ארנבת להמליט בכל פעם 14 גורים, כאשר בדרך כלל נולדים כשישה גורים. זה המון גורים שנולדים ממש קטנים, נטולי שיער, חרשים ועיוורים וחסרי אונים. אך אל דאגה, תוך 10 ימים בערך, הם יהפכו לגורי ארנב חמודים שרואים ושומעים.
עוד פרט מידע מדהים: בימים שלאחר הלידה חשוב להפריד את הארנבת הנקבה מהזכרים כי היא עשויה להיכנס שוב להיריון תוך שעות ספורות מרגע ההמלטה!
כך תדעו שהארנבת שלכם בהיריון
הסימנים של הריון הארנבת יכולים להיות עדינים ועשויים שלא להיות מורגשים עד כמה שבועות לתוך ההריון. כמה סימנים נפוצים של הריון ארנבת כוללים:
סימנים פיזיים בגוף הארנבת: משהו כמו 10 או 12 יום אחרי הרבייה אפשר לשים לב לבליטות בבטן הארנבת. אלה הארנבונים הקטנטנים שגדלים בתוכה. בנוסף, לעתים ניתן לשים לב לעלייה מתונה במשקל. זה סימן מאוד חמקמק אבל שווה לנסות לשים לב, בעיקר לצורת הבטן שאמורה להתעגל מעט.
עוד סימן פיזי שניתן לשים לב אליו, והוא אופייני לשעות שלפני ההמלטה הוא נטייה של הארנבת לתלוש לעצמה שיערות מהבטן על מנת לרפד את הקן שבו היא מתכננת להמליט.
סימנים נוספים: שינויים במצב הרוח של הארנבת, התנגדות להיות מוחזקת בידיים שלכם (רק אם בדרך כלל היא אוהבת להיות מוחזקת, יש ארנבים שפשוט לא אוהבים את זה).
התנהגות קינון: ארנבת בהריון תתחיל להפגין התנהגות קינון, כגון משיכת הפרווה שלה, איסוף חתיכות חציר וכרסום בדים או כל דבר אחר כדי לייצר שכבת בידוד והגנה כדי ליצור קן בטוח וחמים לגורים שלה.
תיאבון מוגבר: ארנבת בהריון תאכל יותר מזון כדי לתמוך בהתפתחות הגורים.
בטן נפוחה: בתוך שבוע כבר אפשר יהיה לראות את השינוי שחל בגודל בטנה של האמא.
שינויים בהתנהגות: אמא ארנבת, עלולה להפוך לטריטוריאלית ולנטות למצבי רוח כשההורמונים שלה משתנים בעקבות ההריון.
אם אתם חושדים שהארנבת שלכם בהריון, חשוב לקחת אותה לווטרינר בכדי לוודא זאת. וטרינר יכול לבצע בדיקת אולטרסאונד או בדיקה גופנית כדי לאשר את ההריון ולספק הדרכה כיצד לטפל בארנבת ההריונית שלך.
עם זאת, כל הסימנים הללו לעתים לא בולטים מספיק וכאמור, בלא מעט מקרים, הרגע שבו תגלו על ההיריון של הארנבת שלכם יהיה כשתמצאו חבורה נחמדה של גורים לצידה.
הטיפול באמא ארנבת
טיפול בארנבת בהריון דורש תשומת לב וטיפול מיוחדים. להלן כמה טיפים לטיפול באמא ארנבת:
קן נוח: ארנבת בהריון תצטרך מקום נוח ובטוח ללדת. לכן מומלץ להניח מעין בית קטן בסביבתה (קופסאת קרטון או עץ בגודל של פי 3 מגודלה של הארנבת).
תזונה איכותית: ארנבת בהריון זקוקה לתזונה איכותית כדי לתמוך בהתפתחות תקינה של העוברים. האכילו אותה בתזונה של חציר טרי, ירקות וכופתיות איכותיות.
שפע של מים: ארנבת בהריון זקוקה להרבה מים טריים, יותר מהרגיל. מומלץ להחליף מים פעמיים ביום ואת כלי השתייה פעמיים בשבוע.
צמצם לחץ: מתח יכול להזיק אמא ארנבת ולגורים שלה. הימנעו מרעשים חזקים או תנועות פתאומיות סביב הארנבת וספקו לה סביבה שקטה ושלווה.
מעקב אחר כל בעיה בריאותית: ארנבת בהריון עשויה להיות רגישה יותר לבעיות בריאותיות, כגון בעיות עיכול או זיהומים. עקבו מקרוב אחר בריאותה ופנו לוטרינר אם אתם מבחינים בסימני מחלה כלשהם.
איך כדאי להתכונן להמלטה?
אם הבנתם שהארנבת שלכם בהיריון, זה הזמן להתחיל בהכנת השטח להמלטה. הדבר הראשון שחשוב מאוד לעשות הוא להפריד את הארנבת הנקבה מהזכרים. את הארנבת יש למקם בשטח מספיק גדול שיש בו מקום גם עבורה וגם מקום נפרד ומרופד להמלטה.
בקן הנפרד הזה צריכות להיות קערות מים ומזון רק של הארנבת והרבה מקום להכיל את כל הגורים שיוולדו. זכרו, לארנבת יש יכולת להמליט כ-14 גורים. הנורמה היא סביב ה-6 גורים, אבל חשוב להתכונן לתרחיש בו נולדים הרבה גורים, וזה חשוב במיוחד אם עוד לא ברור לכם מי יאמץ את הגורים שיוולדו.
איך יוצרים קן לארנבת ואיך כדאי לנקות אותו?
הדרך פשוטה יחסית לעשות זאת היא להשתמש במעין מחבת לחתולים שמלאה במצעים או בחציר. כך ניתן לנקות זאת בקלות אם הארנבת משתמשת במקום כשירותים טרם ההמלטה. אפשרות נוספת היא להשתמש במיכל פלסטיק ולחתוך את הדופן הצדדית כך שלארנבת תהיה אפשרות לצאת ולהיכנס באופן פשוט ומהיר. יש מגדלים שבונים לארנבת שלהם קופסה מעץ, אבל חשוב לדעת שקופסאות מעץ יותר מסובכות לניקוי.
את הקן יש למקם בתוך אזור המחייה של הארנבת. מומלץ להשתמש בכלוב מאוד גדול בו ניתן למקם גם את הקן. כך ניתן לעקוב אחר הגורים ואחר מצבה של הארנבת.
איך צריך להאכיל ארנבת בהיריון?
ארנבת בהיריון וארנבת שמניקה תהיה זקוקה ליותר מזון מבדרך כלל כי היא מאכילה גם את עצמה וגם את הגורים שלה. כדי לדאוג לתזונה מספקת עבור הארנבת והגורים חשוב להגדיל את כמות הירקות ולתת לארנבת חציר נסורת. יש לבצע בהדרגה מעבר מחציר דשא לחציר נסורת וכך להימנע מצואה רכה. את המעבר ההדרגתי עושים בערבוב הדרגתי של סוגי החציר.
איך לטפל נכון בגורי הארנבת?
בתחילה, כמעט לא יהיה כל צורך בהתערבות שלכם בטיפול בגורים. אמא ארנבת יודעת לעשות זאת טוב מאוד וכל התערבות עלולה רק להפריע לה. הגורים צפויים לינוק בין פעם לפעמיים ביום כ-4 או 5 שבועות עד לגמילה מחלב אם.
הדרך של המגדל לעזור היא בעיקר לוודא שהכל תקין, שלארנבת לא חסר דבר, שמצבה הבריאותי תקין ושהיא מטפלת בגורים (אם היא לא מטפלת בגורים זו עשויה להיות אינדיקציה לכך שמשהו אצל הארנבת לא בסדר מבחינה בריאותית). איך תדעו אם הארנבונים אוכלים כמו שצריך? יש לבדוק את הבטן שלהם בבוקר. אם היא עגלגלה, זה סימן שהכל טוב.
לעתים, לארנבת אין מספיק חלב אם, במקרה כזה, ניתן לרכוש פורמולה ייחודית להאכלת גורי ארנבים בבקבוק. לאחר מספר ימי האכלה כאלה, יש לנסות להחזיר את הגורים לארנבת. זהו לא מצב נדיר, ולעתים חולפים כמה ימים מההמלטה עד שלאם נוצר מספיק חלב אם להאכלת הגורים.
שאלת מיליון הדולר: מה לעשות עם כל הגורים שנולדו במזל טוב?
ראשית, יש לזכור שארנב מגיע לבגרות מינית תוך 3.5 חודשים בערך. על כן, חשוב לדאוג למסירת הארנבים בזמן (חודשיים זה זמן אידיאלי למסירה) וכך להימנע מהתרבות בלתי מבוקרת.
אם לא תכננתם לגדל גורים וההיריון של הארנבת לא בא לכם בטוב, בוודאי תרצו להיפטר מהגורים כמה שיותר מהר. למרות זאת, חשוב שלא תמסרו אותם לכל אחד ושתוודאו שהבית שאליו הם מגיעים הוא בית טוב עם בעלים טובים ואחראיים ותנאי מחיה הולמים.
איך נמנעים מהיריון?
אם אתם לא מעוניינים בהמלטות כלל, אל תסתמכו על המזל (הוא תמיד ילך לכיוון של היריון). הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות למען הארנבת שלכם הוא לעקר את הארנבת בזמן.
ראשית, זה הדבר הבריא עבור הארנבת שלכם וזה ימנע ממנה מחלות שונות, חלקן מסכנות חיים כמו סרטן הרחב, סרטן העטינים, סרטן השחלות ודלקות וזיהומים שונים. שנית, כדאי לעשות זאת גם אם אתם חושבים שהארנבת שלכם חיה רק עם נקבות. ההיסטוריה מלמדת שפעמים רבות, זה לא באמת המצב.
לסיכום
תקופת ההריון והלידה בהחלט מרגשת והן מאתגרת. כל מה שעלינו לזכור זה להיות קשובים לחיית המחמד שלנו ולספק לה את התנאים הטובים ביותר על מנת לעבור את התקופה המיוחדת הזאת בשלום. ולא לשכוח שאנחנו לא לבד בסיטואציה, ישנן קבוצות בפייסבוק ווטרינרים לחיות אקזוטיות בשפע, שיספקו לנו את כל מה שצריך.
אם לא מעוניינים כלל בהיריון או שמעוניים למנוע מגורות הארנבת להיות בהיריון, יש לשקול ביצוע עיקור שהוא הדרך היעילה והבריאה ביותר למנוע היריון אצל ארנבות נקבות.