אילוף ארנב לצרכים

בניגוד למה שניתן לחשוב, ארנב הוא בעל חיים חכם בעל יכולת למידה מפותחת. על כן, ניתן לחנך אותו תוך פרק זמן קצר לצרכים. כמו בני אדם, גם ארנבים אוהבים לקבוע לעצמם מקום אחד ספציפי בו הם עושים את צרכיהם. כשארנב חי בטבע, יש מקום מיוחד במחילה בה הוא גר שבו הוא מטיל את צרכיו.

על כן, קל יחסית לאמן ארנבים כך שהפיפי והקקי שלהם לא יהיו מפוזרים בכל רחבי הבית או בכל רחבי מרחב המחייה שלהם. איך תעשו זאת? כל זאת ועוד במאמר זה.

מדוע מומלץ לבצע חינוך ארנב לצרכים?

חינוך הארנב שלך לצרכים חשוב מאוד עבור ההיגיינה של בעל החיים שלך וגם עבור ההיגיינה של כל דרי הבית. ארנבים וארנבות נוטים לסבול מסוגים שונים של בעיות עיכול בשל מערכת העיכול הרגישה שלהם וחוסר בהיגיינה מספיקה עלול לפגום במערכת העיכול הרגישה גם כך שלהם. חינוך ארנב לצרכים יוכל למנוע המון בעיות עיכול מיותרות ולתרום לבריאות הארנב.

ארנב נחשב לבעל חיים נקי מטבעו ויש לו יכולת טבעית ואינסטינקטיבית להגדיר לעצמו אזור ברור שמיועד לעשיית צרכים בתוך אזור המחיה שלו. אם תתן לארנב שלך ארגז המיועד לצרכים, תעזור לו להגדיר את בית השימוש שלו, דבר שבכוחו לקדם את הארנב ואותך לעידן חדש שבו קל למנוע פיזור פסולת על הרצפות והרהיטים בבית.

הכר את הארנב שלך

כדי להצליח לאמן את הארנב שלך לצרכים עליך בראש ובראשונה ללמוד ולהבין את האופן בו הוא פועל ומתנהג. הבנה של דרכי הפעולה של הארנב תעזור לך לאלף אותו ולגדל אותו בקלות יתרה. ארנב הוא בעל חיים שלא אוהב שינויים ומעדיף להתרגל לדבר אחד ואיתו ללכת עד הסוף.

זה נכון לגבי מזון, לגבי הטריטוריה בה הוא חי ולגבי המקום בוא הוא עושה את צרכיו. אם תתבונן בארנב שלך טוב, תוכל לזהות די מהר איפה הוא אוהב לעשות את צרכיו. זיהית מקום מועדף שכזה? שם בדיוק יש למקם את ארגז הצרכים של הארנב שלך.

דבר חשוב נוסף שכדאי לשים אליו לב (ועליו נרחיב בהמשך): ארנב הוא חיה טריטורילית וארנבים זכרים מסמנים טריטוריה בעזרת השתן שלהם. כדי למנוע את זה, כדאי לבצע סירוס/עיקור טרם אימון הצרכים. אבל על כך, כאמור, נרחיב בהמשך.

מרחב מחיה ברור הוא כלל אצבע משמעותי באילוף צרכים

עוד בדומה לבני אדם, גם ארנבים אוהבים לדעת את מקומם בעולם. ארנב זקוק למקום ברור בו הוא אוכל, בו הוא ישן, בו הוא משחק ומטייל ובו הוא… כן, עושה את צרכיו. אם אתם מעוניינים לגדל ארנב שמח אל תגדלו אותו בכלוב. סמנו מרחב מחיה בבית או בחצר וגדרו אותו.

בתוך מרחב המחיה הזה ניתן להציב תחתית של כלוב ובה שבבים מעץ שסופגים את ריח השתן והצואה. ברגע שהארנב מטיל את צרכיו במרחב המחיה יש להעביר באופן מיידי את הצואה שלו ישירות לשבבי העץ בתחתית הכלוב.

כך נסמן לארנב המתוק שלנו שאנחנו מעוניינים ששם הוא יעשה את צרכיו. אם רוצים שהארנב יעשה חיים משוגעים, ניתן למקם את מתקן ההאכלה ליד ארגז הצרכים מכיוון שארנבים אוהבים לשלב בין עשיית צרכים לאכילה.

איך לבחור לארנב שלי ארגז לצרכים?

כדאי שהארגז לצרכים יהיה מספיק גדול על מנת שהארנב שלך יוכל להתנהל בו בנוחות. אין כמו שירותים מרווחים. דבר נוסף, הוא שארנבים אוהבים לנמנם ולאכול בארגז הצרכים שלהם. כן, זה קשה לעיכול (סטיגידיש!) אבל כאלה הם ארנבים, השירותים שלהם הם המקום המועדף עליהם.

על כן, כדאי לבחור בארגז מלבני, משולש, או בכל צורה אחרת, העיקר שיהיה בו די מקום. טיפ נוסף הוא לבחור בארגז עם דפנות מעט גבוהות כדי למנוע השתנה מעבר לקצה הארגז.

איך לבחור מצע לארגז הצרכים?

עוד דבר שארנבים נוטים לעשות הוא לנסות לאכול את המצע שבארגז הצרכים שלהם ועל כן, מצע המיועד לצרכי ארנבים יהיה עשוי בדרך כלל מנייר, שבבי עץ דחוסים, מאספסת, מחציר או מחומרים אחרים שלא יגרמו נזק לארנב שלך.

כדאי להקפיד לבחור מצע מסוג כזה, שלא נורא אם הארנב יאכל. גם מצע המיועד לחתולים יכול להיות טוב, במידה שהוא ללא ריח וללא כימיכלים. יש להימנע ממצע העשוי מקריסטל, תירס, שבבי ארז או אורן. מומלץ לנסות כמה סוגי מצע שונים ולהבין איזה מהם מועדף על ארנבך.

איך ללמד את הארנב להשתמש בארגז הצרכים שלו?

ראשית, כדאי להגביל את המקום בו אתה מעוניין שהארנב יעשה את צרכיו. כאן בדיוק נכנס לתמונה ארגז הצרכים. אם הארנב מנסה לעשות את צרכיו בפינה אחרת מזו בה נמצא אזור הצרכים, אמרו לו "לא" באופן עדין אך נחרץ ועזרו לו להגיע לארגז הצרכים.

חשוב לשמור על איזון עדין בין נחרצות לתקיפות. אסור שהארנב שלכם יחשוב שאתם מענישים אותו. אם הארנב עשה את צרכיו לא בארגז, נקו את האזור בחומר ניקוי מיוחד.

בשלב זה חשוב להיות עירניים במיוחד, זהו השלב הקריטי של חינוך הצרכים ובכל פעם שהארנב שלכם יעשה את צרכיו מחוץ לארגז הוא בעצם יקבל חיזוק להרגל הלא רצוי הזה. מן הצד השני, בכל פעם שהארנב עושה את צרכיו במקום הנכון, חשוב לשבח אותו ולתגמל אותו.

ומה אם אני רוצה שהארנב יוכל להסתובב בבית בחופשיות?

כשהארנב מאולף לעשות את צרכיו בארגז, אפשר בהחלט לפזר מספר ארגזים כאלה באזורים שונים בבית.

מה לעשות אם הארנב לא מוכן להשתמש בארגז הצרכים?

לארנב שלא משתמש בארגז צרכים עשויות להיות כמה סיבות ומספר פתרונות:

גודל ונוחות הארגז: בדוק אם הארגז בגודל קטן מדי או שהמצע של הארגז לא נוח לארנב. נסה מספר סוגי ארגזים או קופסאות מסוגים שונים ונסה גם סוגי מצעים שונים. חשוב מאוד להקפיד למקם את הארגז היכן שהארנב נוטה לעשות את צרכיו.

לחץ: סטרס עקב סיבות שונות עשוי להיות דבר שגורם לארנב לא לעשות צרכים בארגז הצרכים שלהם. אם ניתן, נסו ליצור מצב בו יש לארנב פחות סטרס (למשל להפגיש אותו עם פחות אנשים חדשים, לצמצם רעש וכו'). במידה שזה לא מצליח, נסו להתחיל מחדש את אימון הצרכים באזור מוגבל יותר.

לעתים, תשים לב שהארנב משתין מעט בכל פעם ובדרך כלל מחוץ לארגז. התנהגות כזאת יכולה להצביע על דלקת בשלפוחית השתן. במקרה כזה, כדאי לקחת את הארנב לבדיקה של וטרינר.

מדוע הארנב לא מכסה את הצרכים שלו?

ארנב הוא לא חתול ולא כלב והוא לא נוטה לכסות את הצרכים שלו. זה נורמלי לחלוטין.

איך לנקות את ארגז הצרכים של הארנב שלי?

את ארגז הצרכים יש לנקות על בסיס יומי. בכל יום יש להוסיף לארגז מצע חדיש, בייחוד אם המצע עשוי מחומר שהארנב אוהב לאכול כמו חציר למשל. את הארגז יש לנקות עם סבון ומים בכל שבוע.

מתי כדאי להתחיל באילוף צרכים?

אילוף לעשיית צרכים בארגז הצרכים מצליח באופן האפקטיבי ביותר אצל ארנבים בני 6 חודשים ומעלה ואצל ארנבים שעברו עיקור או סירוס.

טיפים מנצחים לחינוך ארנב לצרכים

כדי להצליח לאמן את הארנב שלכם לעשיית צרכים יש להיעזר בסבלנות ולשמור על עקביות. להלן מספר טיפים שיקלו עליכם להצליח בתהליך:

  • ארנבים אוהבים חיזוקים ופינוקים. פרגנו להם על ההצלחות ולא תענישו אותם בכשלונות.
  • שמרו על סבלנות ועקביות באימון.
  • בחרו בארגז עם גבולות גבוהים כדי למנוע השתנה מחוץ לארגז.
  • יש להשתמש במצע בריא ואכיל שאינו מתגבש. דבר זה בריא לארנב.
  • הקפידו לנקות את הארגז בכל יום ולהחליף את המצע של הארגז.
  • הקפידו לשים לב להרגלי הטלת הצרכים של הארנב שלכם וכך תוכלו להסיק מסקנות ולהשיג אילוף טוב ויעיל יותר.

טיפים לאילוף ארנבים

ניתן לאלף ארנבים לא רק לצרכים אלא גם לדברים נוספים שיכולים להשפיע לטובה על הארנב ולמנוע בעיות התנהגות:

  • חשוב מאוד להשתמש עם הארנב רק בחיזוקים חיוביים.
  • תן לארנב צעצועים ומשחקים שיספקו לו תעסוקה וגירוי.
  • דאג למפגש בין הארנב שלך לבעלי חיים ואנשים אחרים.
  • עם ארנבים הסוד הוא בעדינות. אסור להשתמש בעונשים, אסור להכריח וחשוב לעשות הכל בסבלנות ובאהבה.
  • חשוב לשמור על עקביות וסבלנות בכל סוג של אימון עם הארנב.

אילוף הארנב שלך לצרכים הוא פעולה מאתגרת אך מתגמלת ובעיקר חיונית לבריאות הארנב ולניקיון שלו. למידת ההתנהגות של ארנבך, התאמת התנאים הפיזיים לצרכיו והרבה עקביות וסבלנות, תאפשר לך לאמן את הארנב לצרכים תוך פרק זמן קצר. הקפידו על הטיפים הנ"ל ותראו כמה המאמץ שהשקעתם שווה את זה.

העיקר הבריאות: עקרו/סרסו את הארנב/ת שלכם

עוד לפני שניגשים לנושא הצרכים חשוב להדגיש כי עיקור/סירוס של ארנבים הוא דבר חשוב מאוד לבריאותם ויכול למנוע המון בעיות רפואיות, חלקן אף מסכנות חיים. לדוגמה: לארנבות יש סיכוי של יותר מ-70% לחלות בסרטן הרחם אחרי גיל 4.

כדי למנוע זאת יש לעקר אותן. הניתוח יגן עליהן מפני המחלה וגם גורן לנקבות לא לסמן טיטוריה עם השתן שלהן ובאופן כללי להיות פחות תוקפניות ויותר רגועות. לעתים יש קושי לאמן ארנב לצרכים ורק לאחר ניתוח עיקור/סירוס מצליחים להטמיע את השינוי.

לסיכום

ניתן לאמן ארנבים לעשות את הצרכים שלהם במקום אחד יחסית בקלות וביעילות. כל מה שצריך זה מרחב מחיה ברור, התמדה וסבלנות. לעתים, עיקור או סירוס של הארנבים יוכל לעזור להטמיע את השינויים, שכן עיקור וסירוס תורמים לבריאותם של הארנבים ולמניעת בעיות התנהגות. לעתים ארנב שיתקשה בלמידה יצליח לעשות זאת אחרי ניתוח עיקור/סירוס.

חינוך הארנב לצרכים דורש מעט סבלנות והתמדה והוא בהחלט אפשרי. שימוש בטריקים ובטיפים שבמאמר זה יאפשרו לאימון כזה להפוך לאפשרי. הרגלת הארנב לעשות את צרכיו בארגז או במקום ייעודי אחר, תקל עליכם לשמור על הניקיון, תיתן לארנב מענה לצורך שלו לעשות את צרכיו במקום קבוע, ובעיקר, תקדם היגיינה טובה ובריאות טובה לארנבכם היקר.

לצד זאת, חשוב לזכור שחינוך הארנב לצרכים הוא רק סוג אימון אחד (ומאוד משמעותי) שניתן לעשות עם הארנב. הארנב שלכם הוא חיה סקרנית, אינטליגנטית ומדהימה שאוהבת ללמוד ולשחק ונהנית מאתגרים. אימון הארנב ומשחק איתו יתרמו רבות לארנב ולקשר שלכם איתו ויעניקו לכם זמן איכות משותף.

תוכן עניינים