ארנבת מצויה

בדרך כלל כשאומרים ארנבת מדמיינים בעל חיים לבן ורך, מקפץ ברכות ומכרסם גזר כתום. אך ישנם סוגים נוספים של ארנבים וארנבות, שחיים בטבע ונראים קצת אחרת מהארנבון החמוד שלכם.

הארנבת המצויה (Lepus capensis) – ארנבת הבר הישראלית, היא למעשה היחידה ממשפחת הארנביים שחיה בטבע הישראלי (במדינות אחרות ישנם כמה וכמה סוגי ארנבים שחיים בטבע). אם אתם מופתעים ונדמה לכם שמעולם לא פגשתם ארנבת בטבע הישראלי, אתם כנראה צודקים. אחת הסיבות שיכולות להיות לכך היא שהארנבת שחיה בטבע הישראלי פעילה בעיקר בשעות הערב והלילה. במהלך היום היא מסתתר לרוב בסבך או בשלל מסתורים. אם כך, מדובר בבעל חיים מסתורי שמרתק ללמוד אודותיו ולהכיר במעט את הרגליו ואת חייו.

ארנבת מצויה – קווים לדמותה

ראשית, פרט חשוב שכדאי לדעת על הארנבת המצויה – ארנבת הבר הישראלית, הוא שהיא לא בדיוק נראית כמו הארנבת שאתם מכירים. קודם כל, יש לה אוזניים הרבה יותר ארוכות וזקופות. הצבע של הפרווה שלה, המשקל, אורך האוזניים ותכונות נוספות שקשורות למראה הארנבת, משתנות באזורים גיאוגרפיים שונים. במדבר בדרום הארץ, למשל, ארנבת מצויה נוטה להיות קטנה יותר ובהירה יותר. בשטחי חקלאות בצפון, בהם ניתן לפגוש ארנבת מצויה, ארנבות נוטות להיות גדולות יותר (אולי זה בגלל שהן אוכלות את כל הגידולים).

צואת ארנבת מצויה נראית כמו כדורים קטנים ובדרך כלל אפשר למצוא אותם במקום שבו היא אוכלת (כמות כדורי הצואה יכולה להגיע עד ל 300 כדורי צואה ביום).

אוהבות ירקות, לצערם של החקלאים

ארנבת מצויה – ארנבת הבר הישראלית, כמו ארנבת הבית המתוקה, היא בעל חיים צמחוני שאוהב, כמובן לאכול המון המון המון דברים ירוקים. זה חביב מאוד, אך אם תשאלו חקלאים, הם יגידו לכם שזה יכול לגרום להם לנזק נוראי ולהפסד כספי די משמעותי. מכיוון שארנבת מצויה היא בעל חיים מאוד זריז, קשה לתפוס אותה, ואם היא הגיעה לשדה שלך ולגידולים שלך – היא כנראה אכלה אותם. ואתה, אכלת אותה. הארנבת אוהבת לאכול נבטים צעירים בשדות, לכרסם מסביב לגזעים צעירים (דבר שגורם למוות של העץ), לאכול עלים צעירים (בכרמים למשל).

עם זאת, חקלאים מנוסים יודעים כיצד להרחיק ארנבות מהשטחים שלהם. ארנבת מצויה לא קופצת מאוד גבוה ולא נוטה לחפור תחת גדרות, כך שמיגון נכון וגידור טוב יכולים בהחלט למנוע מהארנבת לחדור לשטח החקלאי ולזלול מכל הבא ליד.מספיקה הקפת השטח החקלאי בגדר או ברשת פלסטיק בגובה של כ-50 סנטימטרים. חשוב מאוד, במקרה הזה, לעגן טוב טוב את הרשת או את הגדר באדמה. ניתן גם להשתמש בכלבי שמירה, בצ'קלקות ובאמצעים נוספים על מנת להרחיק ארנבות. מידע נוסף בנושא מיגון שטחים חקלאיים מבעלי חיים ניתן למצוא ברשות הטבע והגנים.

ציד של ארנבת מצויה – ארנבת הבר הישראלית אסור בתכלית האיסור

ציד ארנבות בישראל הוא דבר אסור! ארנבת הבר הישראלית היא בעל חיים מוגן ורק במקרים נדירים מותר ללכוד או לצוד אותה וזה דורש אישור מיוחד. ובאופן כללי, בשונה מבמקומות אחרים בעולם, ציד של בעלי חיים בישראל הוא דבר שדורש אישורים מיוחדים ותיאום מול פקחי רשות הטבע והגנים.

תוכן עניינים