אוכל לארנבים כשר לפסח

הפסח כבר מאחורינו, אבל השאלות על אוכל לארנבים כשר לפסח ממשיכות לתפוח כמו לחם בתנור. אוכל לארנבים הוא לא נושא שזוכה לתשומת לב הלכתית רבה, אבל מסתבר שיש בו לא מעט מורכבויות. כדי ללבן את החורים בידע ולהבהיר את החמץ שעוד נשאר בכל מה שקשור להאכלת ארנבים, יצאנו לבדוק מה אומרת ההלכה על האכלתם בחמץ בפסח כך שבפעם הבא, תדעו להיות החכם שלא רק יודע לשאול, אלא יודע טוב מאד גם לענות.

מה ההלכה אומרת?

בספר שמות כג, ט"ו נכתב: "אֶת חַג הַמַּצּוֹת תִּשְׁמֹר" ובספר שמות לד, כה, נקרא "זֶבַח חַג הַפָּסַח". חג המצות הוא השם המסמל את גילוי האמונה, וחג הפסח מסמל את סגולתו של עם ישראל. סיפור יציאת מצרים אינו אלא מביא את היוולדותו של עם ישראל,

וביציאת מצרים נתגלתה הנהגתו של הבורא בעולם בצורה הגלויה ביותר. מסיבה זו, יסוד האמונה נעוץ ביציאת מצרים, וגילוי שמו של ה' בעולמנו, קרי, גילוי הערכים האלוהיים בעולם הזה, תלוי גם הוא בעם ישראל; כפי שאמרו חכמים "מחשבתן של ישראל קדמה לכל דבר" (ברא"ר, א, ד), שעל ידי ישראל מתגלה תכלית בריאת העולם. ומבין החשובות שבהלכות הן הלכות חג המצות, בו שלובים זה בזה שני רעיונות מרכזיים בבריאת העולם: עניין האמונה וגילוי עם ישראל.

האם מותר להאכיל בעלי חיים בחמץ בפסח? – בדיקה הלכתית

מסכת פסחים (כג, כח: לב) מלמדת על השיטה של רבי יוסף הגלילי: "ר' יוסי הגלילי אומר: תמה על עצמך, היאך חמץ אסור בהנאה כל שבעה".  במשנה פרק ב', משנה א' נכתב כי:  " כל שעה שמותר לאכול – מאכיל לבהמה, לחיה ולעופות, ומוכרו לנכרי, ומותר בהנאתו.  עבר זמנו – אסור בהנאתו, ולא יסיק בו תנור וכיריים". כלומר, מותר עדיין לתת את החמץ לבעלי החיים.

כמו שמלמד אותנו הפסוק, לא רק איסור מתן חמץ לבעלי חיים אלא גם ההנאה ממנו אסורה. לכן, גם מתן חמץ לבעלי החיים אסור בפסח שכן בעצם אכילתם את החמץ נגרמת לאדם הנאה. הרמב"ם מלמדנו בהלכות חמץ ומצה, פרק ד', כי לא רק שאסור לאכול חמץ בפסח, אלא שגם אסור להאכיל בעלי חיים בחמץ בפסח, בין שבעלי החיים מצויים אצל יהודי ובין שלא.

בעלי התוספות מפרטים כי איסור אכילת חמץ כולל בתוכו הן הנאה ישירה והן הנאה עקיפה, ומסיבה זו אין לתת חמץ גם לבעלי חיים. בין שמדובר בחתול, כלב, תרנגול או ארנב, ההלכה מלמדת אותנו להיזהר ולהשמר מאיסור חמץ. אמנם, חתולים וכלבים לא יושבים איתנו בפסח לקרוא את ההגדה, אבל גם הם, בדיוק כמו הארנבונים, ניזונים בימי החג ממזון כשר לפסח ולכן יש לרכוש עבורם מזון ללא חשש חמץ.

מה הוא אוכל לארנבים כשר לפסח ואיך מבדילים?

אוכל כשר לפסח לארנבים כשמו כן הוא – אוכל שאינו מכיל חמץ ועבר השגחה ופיקוח של רב. נכון להיום, יש לא מעט חברות המתהדרות בייצור מזון "כשר לפסח" לבעלי חיים וזאת למרות שתהליך הייצור לא עבר פיקוח והשגחה נאותים. מסיבות אלו חשוב להעמיק קצת. גם בהלכות מזה, וגם בסוגי המוצרים מזה.

בתחתית הכתבה תוכלו למצוא הנחיות מדויקות למתן אוכל לארנבים כשר לפסח, תוך העדפת אפשרויות מסוימות כך שגם אם אין לכם גישה למוצרים הכשרים, תוכלו למצוא אלטרנטיבות.

ומה הפסיקות בתחום אומרות?

הדיון בנושא שנוי במחלוקת וישנן גישות שונות. הפוסקים מבחינים בין "חמץ גמור" המורכב מחמשת מיני דגנים שתפחו ובין חמץ שאינו ראוי למאכל אדם. שולחן ערוך או"ח תמ"ב:ט' קובע כי חמץ שנפסל לאכילה על ידי כלב בעצם כבר אינו נחשב לחמץ משום שאינו ראוי לאכילה כלל. אבל אם הוא כן ראוי לאכילה, אי אפשר לתת אותו כמזון לבעלי חיים.

סדר עדיפויות הלכתי

עבורנו, בני האדם, מיוצר שלל של מוצרים כשרים לחג הפסח ולעומת זאת המבחר הקיים עבור בעלי החיים לא כל כך עשיר. למעשה, גם מוצרים לבעלי חיים הכוללים את התווית "ללא חשש חמץ" לרוב אינם מושגחים ואינם מצויים תחת פיקוח הלכתי. בין אם מחוסר מודעות ובין אם בשל בקיאות דלה בהלכות החמץ והפסח, תוויות אלו מודבקות בקלות רבה מדי ויכולות להטעות.

כדי להקל עליכם בבחירת מזון מתאים לכשרות של פסח, סידרנו את המצאי הקיים לפי סדר עדיפויות ויש להעדיף את המזונות הקיימים על פי הסדר הבא:

מזון מושגח

מזון מושגח כשמו כן הוא, מזון כשר לפסח שרכיביו, תהליכי הייצור שלו ואריזתו – כולם מצויים תחת פיקוח והשגחה צמודים. ישנן חברות בודדות בשוק הישראלי המייצרות מזון כשר לפסח לארנבים:

  • חברת צמח תערובות

מזון בפיקוח הרב צורי נעמן. כשרות מוצרים אלו מותנית בחותמת רשמית על גבי האריזה.

  • חברת ביופט

מזון מאושר ומפוקח לכלבים וחתולים תחת השגחת הרב אוריאל זרצקי – מותנה במדבקת "נטול חמץ".

תחליפי מזון טבעיים

במידה ואין לכם גישה לאוכל לארנבים כשר לפסח, הדרך הטובה ביותר לשמור על הלכות כשרות במצב זה היא בחירה בתחליפי מזון מהטבע. תחליפים אלו יכולים להיות עלים ירוקים שהארנבים שלכם אוהבים לנשנש ואפילו ישמחו לקבל, או אספסת.

מזון שרכיביו אינם כוללים חמץ

האופציה השלישית בסדר העדיפויות שתשמור על הלכות הכשרות הוא כל אוכל שהרכיבים שלו אינם כוללים חמץ. חשוב לזכור! רבים סבורים כי די במוצרים ללא גלוטן או דגנים. אבל כדי שמוצר יהיה כשר לפסח, אין די בכך שיהיה כתוב על האריזה "ללא דגנים" או "ללא גלוטן". כדי לוודא כי מדובר במזון כשר לפסח, יש לבדוק ברשימות מזונות שנבדקו על ידי ד"ר ליכט, הרב מנת או רשימת מזונות שנבדקו באמצעות כשרות CRC.

תוכלו גם לבדוק באמצעות קריאת הרכיבים. הרכיבים הבאים מלמדים כי עלול להימצא במוצר חמץ: לתת, שיבולת שועל, שמרי בירה, תמצית שמרים, גלוטן, גלוקוזאמין, שעורה, ויטמין B12, ויטמין E, ויטמין C, קמח, כוסמין, מלח לימון, חומרי טעם, סובין, דגנים, חומצת לימון, סובין, רימולאז'.

מה עושים אם נתקעתם בלי מזון כשר לפסח לארנב?

גם אם נתקעתם, להלכה יש פתרונות. יש המקלים במתן מאכל שיש ברכיביו חמץ במידה ואינו ראוי למאכל אדם, גם לא בדוחק (כמו דגים בעלי ריח רע). אופציה שנייה היא מכירה לגוי במסגרת מכירת החמץ, תוך הצנעת הכלוב למשך כל ימות החג.

מתי אפשר להקל? פסיקות מקלות בהאכלת בעלי חיים בפסח

מסתמא כי ישנן פסיקות בתחום המקלות מתן חמץ לבעלי חיים בנסיבות מסוימות:

  • על פי המהרי"ק, כאשר החמץ אינו מצוי ברשות יהודי כך שאינו מסב לו הנאה, אין איסור מוחלט.
  • הרמ"א קובע כי מכירת חמץ לנוכרי לפני הפסח מאפשרת האכלת בעלי חיים באמצעותו. הגר"א גם הוא גורס כי במידה והחמץ אינו ברשות היהודי, גם האחריות עליו אינו מצויה ברשות היהודי.
  • על פי הרב עובדיה יוסף, כאשר אין כל חלופה אחרת, ניתן למכור את החמץ ובכך לתתו לבעל החיים.

נשארתם עם שאלות? מוזמנים לפנות אלינו בכל עת.

קרדיט תמונה: OpenAI.

תוכן עניינים